A hadtestközvetlen kerékpáros zászlóaljak

A hadtestközvetlen (vagy „kis típusú”) kerékpáros zászlóaljakat 1940.12.01-jével hozták létre. Fő feladatuk volt a kilenc hadtest részére – a hadtestközvetlen huszárszázadokkal együtt – közelfelderítést végezni, elsősorban olyan helyeken, ahol ezt az úthálózat lehetővé teszi.

A három, 1940-ben megalakuló hadtestközvetlen kerékpáros zászlóalj

1943.10.01-jétől a hadtestközvetlen kerékpáros zászlóaljak állományából alakították meg a háromezredes gyaloghadosztályok felderítő osztályait (a részleteket lásd az egyes zászlóaljak lapjain).

Az V. kerékpáros zászlóalj törzse megalakította a 13. felderítő osztály törzsét. A zászlóaljközvetlenek (géppuskás, távbeszélő, páncéltörő ágyús szakaszok fele-fele arányban, valamint a páncélgépkocsi szakasz 2/5-2/5 része csatlakoztak a 10. és 13. gyaloghadosztály azonos számozású felderítő osztályaihoz (a páncélgépkocsi szakasz 1/5 része a 25. felderítő osztályhoz került). Kerékpáros századai az említett osztályok 1. (kerékpáros) századait alkották, századonként kiegészülve a 14. kerékpáros zászlóalj 3. kerékpáros századának 1/8 részével. A 10. felderítő osztály Pécsen, a 13. felderítő osztály Újvidéken (huszárszázada Bácstopolyán) alakult meg.

A VIII. kerékpáros zászlóalj törzse megalakította a 24. felderítő osztály törzsét. A zászlóaljközvetlenek (géppuskás, távbeszélő, páncéltörő ágyús szakaszok) fele-fele arányban oszolva csatlakoztak a 20. és 24. gyaloghadosztály azonos számozású felderítő osztályaihoz. Páncélgépkocsi szakaszának 2/5 részét a 16. felderítő osztályhoz, 2/5 részét a 24. felderítő osztályhoz helyezték, fennmaradó 1/5 része a 20. felderítő osztályhoz került. Kerékpáros századai a 20 és 24. felderítő osztályok 1. (kerékpáros) századait alkották, századonként kiegészülve a 14. kerékpáros zászlóalj 3. kerékpáros századának 1/8 részével. A 20. felderítő osztály Rimaszombatban (huszárszázada Komáromban), a 24. felderítő osztály Nagyszőllősön (huszárszázada Kassán) alakult meg.